logo
logo
Site Disiplin Yönetmeliği


DÜZCE METEK TOKİ 3. ETAP 1. KISIM TOPLU KONUTLARI DİSİPLİN YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM

 

Genel Hükümler
Amaç, Kapsam ve Dayanak
Madde 1-
Bu Yönetmeliğin amacı, Düzce Metek Toki 3. Etap 1. Kısım Toplu Konutları Toplu Yapı Temsilciler Kurulu 'nun 30.09.2014 tarihli 11. olağan toplantısında aldığı karar gereğince; Disiplin Kurulu'nun kuruluşu ile çalışma esas ve usullerini belirlemektir. Bu Yönetmelik sitedeki, bütün kat maliklerini, kat irtifak sahiplerini, onların mirasçılarını ve bağımsız bölümü kullanan kişileri kapsar.
Kanuni dayanağı ise Kat Mülkiyeti Kanunu, site sakinlerimizin yapmış oldukları sözleşme mahiyetindeki Toplu Yapı Yönetim Planı ve Site Yönetmeliği'dir. Ayrıca sitede geçici olarak bulunan gerçek ve tüzel kişiler ile müstecirler de bu Yönetmelik kapsamındadır.
Tanımlar
Madde 2-
Bu Yönetmelikte geçen;
a)Kurul: Disiplin Kurulu'nu,
b)Başkan: Disiplin Kurulu Başkanı'nı,
c)BİRİM: Bir aylık K6 tipi daire aidat miktarının yarısına denk gelen bedeli ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM
Disiplin Kurulu

Disiplin Kurulu'nun Oluşması, Seçimi ve Nitelikleri
Madde 3-
Disiplin Kurulu, iki yıl için Toplu Yap Temsilciler Kurulu üyeleri arasından 3(Üç) üye olarak, Haziran ayı sonuna kadar seçilir. Aynı üye en fazla iki dönem için seçilebilir. Bu seçim oylamasının ilk iki turunda her üye için ayrı ayrı salt çoğunluk kadar oy sağlanamaz ise, üçüncü turda en çok oy alanlar seçilir.3'ten fazla üye seçilmesi ve Toplu Yapı Temsilciler Kurulu üyeleri dışından üye seçilmesi kararı, Yapı Temsilciler Kurulunun yetkisindedir. Disiplin Kurulu, seçimi izleyen en geç 1 (bir) hafta içerisinde toplanarak bir başkan, bir başkan vekili ve bir de raportör üye seçerek görev dağılımı yapar. Diğer üyeler ise üye sıfatıyla görev yaparlar. Disiplin Kurulunun kırtasiye, sekreterlik ve gerektiğinde harcırah ihtiyaçları temsilciler kurulunca karşılanır.
Disiplin Kurulu üyelerinin birinin veya birkaçının istifa, sağlık vb. nedenlerle görevden ayrılması durumunda mevcut üyeler görevlerine devam eder ve bir sonraki Toplu Yapı Temsilciler Kurulu toplantısında Kurul üyeliği için seçimler yapılır. Kurul üyelerinden 3 (üç) kişinin görevinden ayrılması halinde ise Disiplin Kurulu kendiliğinden fesh edilmiş sayılır ve Toplu Yapı Temsilciler Kurulu, Yönetim Kurulu tarafından olağanüstü olarak toplantıya çağırılarak seçim yapılması sağlanır. Seçim süresine kadar ise Disiplin Kurulunun tüm görev, yetki ve sorumluluklarını Toplu Yapı Yönetim Kurulu üstlenir. Yönetim Kurulu bu görevini Denetleme Kuruluna da devredebilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Disiplin Suçları ve Cezaları

Madde 4- Disiplin suçlarının kapsamı şunlardır:
•    Toplu Yapı Yönetim Planı, Site Yönetmeliği ve Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerine uymamakta ısrarcı olmak ve/veya Yönetim Planı'nda belirtildiği şekilde "çekilmezlik hali” meydana getiren davranışlarda bulunmak.
•    Müstecir firmaların Site Yönetmeliği ve Protokol hükümlerim aykırı davranması.
•    Sitede geçici olarak bulunan ticari firmalara ait araçların Size Yönetmeliği'ne uymaması ve bunu alışkanlık haline getirmesi. Yukarıda belirtilen 'vuku bulması durumunda disiplin suçlarının kapsamı oluşur. 
Disiplin cezalarının sınırı şu şekilde tanımlanmıştır:
•    Site Yönetmeliği'nin 13, 21, 24, 26, 38, 39 ve 43'ncı maddelerinin ihlali halinde Uyarı,
•    Site Yönetmeliği'nin 18 ve 30'nci maddelerinin ihlali hakinde KINAMA,
•    Site Yönetmeliği'nin 6, 7, 8, 9,11, 12, 13, 19,23, 25, 33, 35 ve 37 mi maddelerinin ihlali halinde bir BİRİM,
•    Site Yönetmeliği'nin 10, 14, 27, 32, 34, 36'ncı maddelerinin ihlali halinde iki BİRİM,
•    Site Yönetmeliği'nin 16, 17, 20, 22 ve 40'nci maddelerinin ihlali halinde üç BİRİM, ceza verilir.
•    Site Yönetmeliği'nin 29'nci maddesinin ihlalinden doğan maddi hasarlar, Yönetim Kurulu tarafından ilgili hak sahibinden bedeli mukabili tahsil edilir.
Cezai şart, İşletme projesinde K1 Tipi bağımsız bölüm malikinin öngörülen aylık aidat miktarı 1 birim (BİRİM) addedilerek, BİRİM 'in katsayıları olarak belirlenir.. İhlalin tekrarı veya sürekliliği halleri cezai şartın tayininde uygulanabilecek azami miktar, BİRİM 'in beş katını geçemez. Aynı hükümlerin ihlalinin tekerrüründe, her bir ek ihlal halinde verilecek ceza bir BİRİM daha artırılarak saptanır. Yönetmelik hükümlerine yeni madde/maddeler ihdas edilmesi durumunda, ilgili maddelere isabet eden cezalar Disiplin Kurulu tarafından tespit edilir. Disiplin Kurulu Yönetmeliğine aykırı davranan kişi hakkında bir defaya mahsus olmak üzere uyarı ve kınama cezası verme yetkisine sahiptir. Aynı kişinin daha önce uyarı cezası aldığı madde hükmüne bakılmaksızın Yönetmeliğin herhangi bir maddesinden dolayı disiplin kovuşturmasına uğramış ise Yönetmelik gereği verilecek idari para cezaları tahakkuk ettirilir. Bu durumda uyan veya kınama cezası verilmez

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Disiplin İşlemleri ve Soruşturma

Disiplin İşlemleri
Madde 5
- Düzce Metek Toki 3. Etap 1. Kısım Toplu Konutları Toplu Yapı Yönetim Planı, Site Yönetmeliği ve yürürlükteki diğer mevzuat hükümlerine aykırı davranışlarda bulunduğu tespit edilen site sakinlerine Toplu Yapı Yönetim Kurulu tarafından yazılı uyarı gönderilir ve aykırı duruma son verilmesi istenir. Aykırı durumun devam etmesi halinde ilgili kişi hakkında, Disiplin Kurulu'na sunulmak üzere dosya düzenlenir. Bu aşamaya kadar ki süreç, disiplin soruşturması niteliği taşır. Bu uygulamalar esnasında, eğer ilgili kişi kiracı ise ev sahibine de yazılı olarak bilgi verilir. Dosyada bulunacak belgeler şunlardır:
•    Site sakinine (kiracı ise ev sahibine giden bilgi yazılan dâhil) gönderilen resmi yazılar,
•    Tebellüğ belgesi,
•    Kural ihlalinin tespit formu,
•    İhlalin kanıtı olan yazılı veya görsel materyaller,
•    Toplu Yapı Yönetim Kurulu'nun yazılı görüşü,
Hazırlanan dosya, Disiplin Kurulu'nun en yakın toplantısında görüşülmek üzere Kurul Başkanı'na veya Başkan Vekili'ne tutanakla teslim edilir. Disiplin Kurulu, teslim aldığı dosyayı en geç 1 (bir) ay içerisinde görüşmek ve karara bağlamakla yükümlüdür. Disiplin Kurulu'nun verdiği para cezasının zamanında ödenmemesi durumunda; Kurul, söz konusu cezayı en fazla beş katına kadar çıkarabilir veya başkaca cezalar verebilir. Cezalarda uyum ve tutarlılık prensiplerine dikkat edilir. Nitelikleri itibariyle benzer eylemlerde bulunanlara benzer disiplin cezaları verilir.
Kurul'un 'Toplanması, Çalışma Düzeni ve Ücretlendirilmesi
Madde 6-
Disiplin Kurulu, olağan olarak her ayın son haftası içerisinde toplanır. Kurul Başkanı'nın ve Toplu Yapı Yönetim Kurulu Başkanı’nın çağrısı üzerine olağanüstü olarak her zaman toplanabilir. Toplantı gündeminin hazırlanması, Kurul üyelerine ve/veya ilgililerine duyurulması, Kurul çalışmalarının düzenli yürütülmesinden Kurul Başkanı sorumludur. Kurul Başkam, gündemin hazırlanması, duyuru ve kırtasiye işlerinin yürütülmesi için Site Yönetim Merkezi'nden talepte bulunabilir. Toplu Yapı Yönetim Kurulu tarafından hazırlanan dosya, raportör, O'nun yokluğunda ise Disiplin Kurulu Başkanı'nın görevlendireceği bir Kurul üyesi tarafından incelenir ve dosyanın muhteva olarak uygun olup olmadığım tespit eder. Eksik veya ilave olması istenen belge talebi durumunda ise Yönetim Kurulu'ndan talep eder. Disiplin Kurulu, salt çoğunlukla toplanır ve üye tam sayısının salt çoğunluğuyla karar verir. Oyların eşit olması durumunda Heyet Başkanı'nın görüşü geçerlidir. Oylamalar açık şekilde yapılır. Kurul'un oy çokluğuyla verecek olduğu karara göre gizli oy uygulaması yapılabilir. Kurulda, ilk olarak raportörün dosya hakkındaki görüşü dinlenir ve ardından gündeme geçilir. Kurul, gerek gördüğü takdirde, disiplin işlemine muhatap kişi/kişileri toplantıya davet edebilir ve söz hakkı verebilir. Disiplin Kurulu kararları, Ek'teki örnekte verilen metine göre yazılır ve toplantıya katılanlar tarafından imzalanır. Aykırı oyu olanlar da karara şerh düşmek suretiyle bunu belirtmek zorundadırlar. Çekimser oy kullanılamaz. Disiplin Kurulu, mutlaka bir karar vermekle yükümlüdür. Disiplin Kurulu'nun, kararını gerekçesiyle birlikte Toplu Yapı Yönetim Kurulu'na bildirmekle yükümlüdür. Gerekçesiz karar, geçerli değildir. Disiplin Kurulu, görüşerek karara bağladığı dosyayı, gereğinin yapılması için Toplu Yapı Yönetim Kurulu'na teslim eder. Disiplin Kurulu, Kurul kararlarının birer nüshasının bulundurulduğu Karar Dosyası, toplantı tutanakları dosyası ve yazışma dosyası adları altında dosyalar tutar ve muhafaza eder. Dosyaların saklanmasından ve güncel tutulmasından Kurul Başkanı veya görevlendireceği bir Kurul üyesi birinci derecede sorumludur.
Ücretlendirme
Madde 7-
Disiplin Kurulu üyelerine ödenecek ücret Toplu Yapı Temsilciler Kurulu tarafından belirlenir. Ödemeleri aylık tahakkuk ettirilir. Yapılan toplantıların bilgisi, bu Yönetmeliğin "Kurul'un Toplanması ve Çalışma Düzeni bölümünde ifade edilen usuller çerçevesinde Toplu Yapı Yönetim Kurulu'na bildirilir.

BEŞİNCİ BÖLÜM
Kararların Bildirilmesi, Savunma Hakkı ve İtiraz

Kararların Bildirilmesi
Madde 8-
Disiplin Kurulu'nun verdiği karar ilgilisine yazılı olarak bildirilir. Bu bildirim, tebliğ niteliği taşımaktadır İlgili kişinin/müstecirin/ticari kuruluşuz tebliği kabul etmemesi, kararın tebliğ edilmesine engel değildir. Tebliğ hususları hakkımda 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümleri uygulanır. Bu süreçteki tüm yazışmalar "KİŞİYE ÖZEL" ve "GİZLİ” kaydı ile yapılır.
Savunma Hakkı
Madde 9-
Hakkında disiplin işlemi yapılan kişi savunma hakkına sahiptir.
Uygulama
Madde 10
- Disiplin Kurulu'nun verdiği kararlar, karar tarihinden itibaren hüküm ifade eder ve uygulanır. Disiplin Kurulu’nun verdiği ve gereği için Yönetim Kurulu'na havale ettiği kararların, Yönetim Kurulu tarafından en geç 1 (bir) hafta içerisinde yerine getirilmesi sağlanır. Para cezalan sadece banka kanalıyla tahsil edilir. Cezanın ödenmemesi durumlarında aylık % 10'luk gecikme tazminatı uygulanır. Para cezası, 3 (üç) ay içinde ödenmediği taktirde yasal yollara başvurularak tahsil edilir.
İtiraz
Madde 11
- Disiplin Kurulu'nun verdiği cezalara itiraz tebliğinden itibaren 7 gün içinde Disiplin Kurulu'na yapılır. İtiraz yapılmaması durumunda karar kesinleşir ve uygulanır.   Disiplin Kurulu tarafından verilen kesinleşmiş ceza uygulamalarına itiraz ise ilgili mahkemelere yapılır. Toplu Yapı Yönetim Kurulu'nun, Disiplin Kurulu tarafından verilen kararlara en geç 3 (üç) gün içerisinde yazılı olarak itiraz ederek dosyanın tekrar görüşülmesini isteme hakkı vardır. Yapılan itiraz Disiplin Kurulu'nun bir sonraki olağan toplantısında görüşülür. Bu toplantıda verilen kararlar kesindir.
Kararların Yayımlanması ve Arşiv
Madde 12
- Disiplin Kurulu'nun site sakinleri ile ilgili kararları özeldir ve kamuoyuna açıklanamaz. Sadece istatistiki bilgi olarak internet sitesinde (planlanan), ya da diğer enformasyon araçları vasıtasıyla yayımlanabilir. Karara bağlanan disiplin dosyaları 2 (iki) takvim yılı saklanır.

ALTINCI BÖLÜM

Yürürlük ve Yürütme
Madde 13-
Bu Yönetmeliğin uygulanmasından Disiplin Kurulu ve Toplu Yapı Yönetim Kurulu müştereken sorumludur. Disiplin Kurulu yapacak olduğu iş, işlem ve alacak oldukları kararları bu Yönetmelik doğrultusunda tesis eder. Disiplin Kurulu'nun almış olduğu disiplin kararlarının ifa ve icrası ise Toplu Yapı Yönetim Kurulu eliyle gerçekleştirilir.
Madde 14- Toplu Yapı Temsilciler Kurulu, gerekli gördüğü hallerde Disiplin Yönetmeliği'nde eklenti ve çıkartmalar ve değişiklikler yapar. Disiplin Kurulları, Yönetmelik maddelerini, en son yapılan düzenleme çerçevesinde uygular.
Madde 15- Disiplin cezalan sonucunda tahsil edilecek para cezaları Toplu Yapı Yönetim hesabına gelir kaydedilir ve bütçe içerisinde değerlendirilir. Disiplin cezalarından elde edilecek olan gelirler tahmini bütçe içerisinde bir gelir kalemi olarak ayrıca planlanmaz. Ancak dönem sonunda Denetim Kurulu ve Toplu Temsilciler Kurulu'na bilgisi takdim edilerek ibrasına sunulur.
Madde 16- Bu Yönetmelik Toplu Yapı Temsilciler Kurulu tarafından onaylandıktan sonra
01.012015 tarihi itibariyle yürürlüğe girer.
Madde 17- Düzce Metek Toki 3. Etap 1. Kısım Toplu Konutları Disiplin Yönetmeliği, 30/09/2014 tarihinde yapılan Toplu Yapı Temsilciler Kurulu 11. Olağan Genel Kurul toplantısında 17 (Onyedi) madde olarak oybirliğiyle kabul edilmiştir.