logo
logo
Apartmanda Yaşam Kuralları


APARTMAN/SİTEDE YAŞAMA KURALLARI

1. 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu m. 18’de Kat Maliklerinin borçları şu şekilde belirtilmiştir;
“Kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler.
Bu kanunda kat maliklerinin borçlarına dair olan hükümler, bağımsız bölümlerdeki kiracılara ve oturma (Sükna) hakkı sahiplerine veya bu bölümlerden herhangi bir suretle devamlı olarak faydalananlara da uygulanır; bu borçları yerine getirmeyenler kat malikleriyle birlikte, müteselsil olarak sorumlu olur.”
2. Yasal olarak korunan dinlenme saatleri; 23:00 – 08:00 arası ve genel olarak Pazar günleri ve Resmi Tatil günleridir.
Bu belirtilen yasal dinlenme saatlerinde yüksek sesle müzik dinlemek, çamaşır makinesi, elektrikli süpürge vb. gürültülü makina çalıştırmak veya komşuları rahatsız edecek seviyede yüksek ses çıkarabilecek herhangi bir eylemde bulunulmaması gerekir.
3- Balkonlarımız hepimizin özel kullanım alanlarıdır ve her an bir başkası tarafından da kullanılabileceği unutulmamalıdır. Bu sebeple balkonlardan halı, kilim, sofra örtüsü vs. herhangi bir şey silkeleme yapılmamalıdır.
4. Apartman/Blok çevresine, asansörlere, merdiven sahanlıklarına ve diğer ortak alanlara çöp atılmamalıdır. 
5. Apartman kapsamında kullanılan ortak alanlara özel eşya bırakılmamalıdır. 
6. Daire içindeki tadilatların çok erken ve çok geç saatlerde, hafta sonu tatillerinde ve resmi tatillerde yapılmamasına özen gösterilmelidir. 
7. Daire içerisinde binanın yapısını ve statiğini riske edecek derecede inşaat ve onarım yapılmamalıdır. (Kat Mülkiyeti Kanunu Madde 19/2)                                            
8. Her türlü çöp (kül, şişe, teneke kutu, mutfak çöpü vs.) sadece çöp bidonlarına dökülmelidir. Balkondan aşağı atılmamalıdır. Aynı şekilde yemek artıkları gibi maddeler, hayvan beslemek için camdan atılmamalı, belirlenen yerlere konulmalıdır.
9. Apartman dış kapısı güvenlik gereği kapalı tutulmalıdır. Yabancı kişilerin binaya girmesi konusunda tüm sakinler bilinçli davranmalı, tanımadığı kimseler için kapıyı açmamalıdır.
10. Daire kapılarının önlerine ayakkabı, ayakkabılık, terlik gibi özel eşyaların bırakılmaması gerekmektedir. Temizlik sırasında bina görevlisinin yaşayacağı zorluk düşünülmeli, kapı önleri boş bırakılmalıdır.
11-Yasal olarak korunan dinlenme saatleri; 23:00 – 08:00 arası ve genel olarak Pazar günleri ve Resmi Tatil Günleri’dir.
Yukarıda belirtilen yasal dinlenme saatlerinde, delik delmek, çekiç ile çalışmak, yüksek sesle müzik dinlemek, çamaşır makinesi, elektrikli süpürge vb. gürültülü makina çalıştırmak veya yüksek ses çıkarabilecek herhangi bir eylemde bulunmak kesinlikle yasaktır.
Balkonlarımız hepimizin özel kullanım alanlarıdır ve her an kullanılabileceği düşünülmelidir. Bu sebeple balkonlardan halı, kilim, sofra örtüsü, vs herhangi bir şey silkelemek yasaktır.
12-Koridorların rahat  temizlenebilmesi ve görüntü kirliliğine sebep olduğu için kapı önlerinde paspas harici, terlik ,dolap,çöp ve benzeri eşya bulundurulması yasaktır.
13-Balkonlardan ve camlardan sigara izmariti atılması, daire havalandırılmasının giriş kapısından yapılması güvenlik açısından kesinlikle yasaktır.
14-Yüksek sesle konuşulması, asansör ve ortak bölümlerde sigara içilmesi yasaktır.
15- Bina giriş kapısını sürekli kapalı tutunuz. Kapınızın zilini çalana mutlaka kim olduğunu sorunuz. Tanımadığınız kişilere kapıyı kesinlikle açmayınız.
16-Yangın merdiven kapılarını emniyet açısından mutlaka kapalı tutunuz.
17-Apartmanda tanımadığınız kişilere rastladığınızda; mutlaka kimi aradığını ve niçin apartmanda bulunduğunu sorunuz. Durumlarından şüphe duyuyorsanız lütfen yönetime en kısa sürede haber veriniz.
18-Genel düzenlemeler ve güvenlik düzenlemeleri bağlamında yukarıdaki hususlara uyulması zorunludur.
19- Kiracılar için; apartman kuralları sizinle imzalanan kira sözleşmesinin bir parçasıdır. Tüm sakinlerin huzuru için bu kurallara uyulması sağlanmalıdır.
20- Apartman kurallarına uyulmaması veya bunların dikkate alınmaması sonucunda doğan tüm hasarlardan ve ihbar zorunluluğunda doğan tüm zararlardan apartman sakinlerinin sorumlu olacağı unutulmamalıdır.
21. Asansör ve ortak alanlarda sigara içilmemeli, kişisel eşyalar bırakılmamalıdır.
22. Ortak alanların temizliği konusunda tüm sakinler titiz davranmalı, herhangi bir kirliliğe sebebiyet verilmişse görevli bilgilendirilmeli, temizlik aşamasında yardım edilmelidir.
23. Bina sakinleri bilgi afiş panosunu düzenli olarak takip etmeli, aidat ödemeleri, faturalar ve gerekli bilgilendirmelerden düzenli olarak haberdar olmalıdır. Apartmanda yaşayan bireylerin dikkat etmesi gereken durumların başında komşuları rahatsız edebilecek gürültülerden olabildiğince kaçınmak gelmektedir. Rahatsız edecek gürültüler, yasalarla da çerçevelenerek gece saatleri (22.00-06.00), dinlenme saatleri (iş günleri 06.00-07.00 ve 20.00-22.00, pazar ve tatil günleri) ve öğlen dinlenme zamanı olan 13.00-15.00 saatleri arasında yasaklanmıştır.
24-Apartmanda yüksek sesle televizyon izlenmemeli ve yine aynı şekilde komşuları rahatsız edecek derecede gürültülü müzik dinlenmemelidir. (Türk Ceza Kanunu madde 546)
25-Apartman dairelerinde enstrüman çalma süresi günde en fazla bir saat olup, saat 20.00-09.00 ve 13.00-15.00 arasında enstrüman çalınması yasaktır. Bunun yanında davul, elektronik gitar vb. yüksek sesli çalgılar evde çalınabilecek türde enstrümanlar arasında yer almadıkları içi apartman sakinlerinin haklarına saygı göstermek adına bunların apartmanlarda çalınmasına müsaade edilmemektedir.
26-Temizlik günü dışında balkon ve pencerelerden silkeleme yapılmamalıdır. (Türk Medeni Kanunu madde 737)
27-Çöpler blok çevresine, asansörlere, merpen sahanlıklarına ve diğer ortak alanlara bırakılmamalıdır. (Türk Ceza Kanunu madde 558)
28-Özel eşyalar apartman tarafından ortak kullanılan alanlara bırakılmamalıdır. (Türk Medeni Kanunu madde 737)
29-Daire sakinleri tadilatlarını hafta sonlarında, resmî tatillerde, çok erken ya da çok geç saatlerde yaptırmamalıdır. (Türk Medeni Kanunu madde 737)
30-Apartmanın yapısını riske atacak olan ve daire içinde bulunan taşıyıcı duvarın kırılması yasaktır. (Kat Mülkiyeti Kanunu madde 19/2)
31-Dairelerde yer alan balkonlar bina bütünlüğünü bozacak bir renge boyanmamalıdır. (Kat Mülkiyeti Kanunu madde 19/2)
32-Apartman sakinleri, her türlü atıkları yalnızca çöp bidonlarına bırakmalıdırlar. Çöpler ve atıklar balkondan atılmamalı, bunun yanında hayvan beslemek amacıyla yemek artıkları gibi maddeler de camdan aşağı bırakılmamalıdır.
33-Apartmanda yaşayan sakinlerin güvenliği açısından apartman dış kapısı daima kapalı tutulmalıdır. Tüm sakinler yabancı kişilerin binaya girmesi konusunda hassas davranmalı ve tanımadıkları kişiler için kapıyı açmamalıdır.
34-Binada yer alan afiş panosu düzenli olarak takip edilmeli, apartman sakinleri aidat ödemeleri, faturalar ve gerekli bilgilendirmelerden haberdar olmalıdır.
35-Temizlik sırasında bina görevlisinin yaşayacağı zorluk göz önünde bulundurularak daire kapılarının önüne ayakkabılık, terlik gibi özel eşyalar bırakılmamalıdır.
GÜVENLİĞİMİZ İÇİN BİLİNMESİ GEREKEN APARTMAN KURALLARI
Apartman yaşamında güvenlik, sakinlerin huzurunu ve rahatlığını sağlamak için önemli bir faktördür. Bu makalede, apartman sakinlerinin ve yöneticilerinin bilmesi gereken temel güvenlik kurallarını ele alacağız. İşte güvenli bir apartman yaşamı için dikkate almanız gereken önemli kurallar:
Kapı ve Giriş Güvenliği: Apartman giriş kapılarının her zaman kapalı olması ve yabancılara karşı dikkatli olunması önemlidir. Ana giriş kapılarının düzenli olarak kontrol edilmesi ve güvenlik kameralarıyla izlenmesi, apartmanın genel güvenliğini artırır.
Tanımadığınız Kişilere Dikkat Edin: Apartman içinde tanımadığınız kişilere karşı dikkatli olun. Kapıyı açmadan önce kim olduğunu kontrol etmek için peephole kullanın. Apartmanın güvenliği için yabancılara karşı dikkatli bir tutum benimseyin.
Güvenlik Kameraları ve Aydınlatma: Apartman çevresinde güvenlik kameraları ve etkili aydınlatma sistemleri kullanın. Bu, potansiyel tehlikeleri önlemeye yardımcı olur ve olası güvenlik sorunlarını önceden tespit etmeye olanak tanır.
Yangın ve Acil Durum Planları: Apartman sakinleri, yangın ve diğer acil durumlar için belirlenmiş planları bilmelidir. Yangın merdivenlerinin kullanımı, yangın söndürücülerin yerleri gibi konularda düzenli eğitimler düzenleyerek sakinleri bilinçlendirmek önemlidir.
Anahtar ve Kilit Güvenliği: Anahtarlarınızı kaybetmemeye dikkat edin. Anahtarlarınızın kaybolduğunu fark ederseniz, hemen kilit değişikliği yaptırın. Ayrıca, kapı ve pencere kilitlerinin güvenli olduğundan emin olun ve herhangi bir arıza durumunda hemen onarım yapın.
Apartman Toplantıları ve İletişim: Apartman toplantıları düzenleyerek güvenlik konularını tartışın. Acil durum iletişim bilgilerini paylaşın ve sakinler arasındaki iletişimi güçlendirin. Birbirini tanımak, apartman güvenliği için önemlidir.
Sonuç: Güvenli bir apartman yaşamı için bu kurallara uymak, hem sakinlerin hem de yöneticilerin sorumluluğundadır. Bu kurallar, apartman içindeki güvenlik standartlarını yükseltir ve herkesin huzur içinde yaşamasına olanak tanır.
 

APARTMAN KURALLARI 
Güvenli Oyun Alanları: Çocuklar için güvenli oyun alanları oluşturun. Apartman içindeki ortak bahçe veya oyun alanlarına düzenli ziyaretlerle çocuklarınızın sosyal becerilerini geliştirmelerine izin vermelisiniz. Ancak, oyun alanlarında yapılan gürültüyü kontrol altında tutmaya özen göstermeniz gerekmektedir.
Gürültü Saatleri: Çocukların enerjilerini atabilecekleri zamanlar belirlemeniz gerekmektedir. Özellikle akşam saatlerinde gürültüyü minimumda tutmaya çalışın, böylece diğer apartman sakinleri rahatsız olmayacaklardır.
Ortak Alan Temizliği: Çocuklar genellikle oyun sırasında eşyalarını etrafa dağıtabilir. Ortak alanlarda oyun sonrası oyuncakları toplamak, temizlik konusunda bir alışkanlık haline gelmesi gerekmektedir. Bu, hem çocuklara sorumluluk duygusu kazandırır hem de ortak alanların düzenini koruyacaktır.
Duyarlılık ve Empati: Çocuklara, komşuların yaşam alanlarına saygı göstermeyi ve başkalarının ihtiyaçlarına duyarlı olmayı öğretin. Özellikle gürültülü oyunlar sırasında diğer insanların ihtiyaçlarına saygı göstermek önemli durumlardan birisidir.
Apartman Toplantılarına Katılım: Çocuklu aileler olarak apartman toplantılarına katılmalısınız. Çocukların ihtiyaçları ve oyun alanlarıyla ilgili görüş ve önerilerinizi paylaşarak, apartman içinde daha iyi bir denge oluşturmanız gerekmektedir.
Çocuklu apartman hayatında oyun ve eğlence, uyum ve saygı çerçevesinde yönetilmelidir. Belirlenen kurallara uyarak, çocuklarınızın keyifli bir şekilde oynayabileceği bir ortam oluşturmanız gerekmektedir. Aynı şekilde apartman içindeki diğer sakinlere saygılı olmanız gerekmektedir. Böylece, hem çocuklar hem de yetişkinler için huzurlu bir yaşam alanı oluşturabilirsiniz. Bu tür konular her bir ev sahibi için önemli ve yapılması gerekilen durumlardan birisidir. Kasıtlı ya da yanlışlıkla rahatsız edilmek insanların pek hoşuna gitmeyeceği durumlardan birisidir. Bu sebepten dolayı apartman kuralları neler olduğuna mutlaka göz atmanız gerekmektedir.
 

APARTMAN SİTE OTURMA KURALLARI
1- Bağımsız bölümlerinde çevreyi rahatsız etmemek, gürültü ve çevre kirliliği yaratmamak şartıyla; kuş, balık besleyebilirler. Bu hayvanlar ticari amaçlı barındırılamaz. Daire içinde dahi olsa Köpek beslemek yasaktır. Ortak alanda evcil hayvan beslenemez. Ev içinde olmak kaydıyla kedi beslenebilecektir.
2. Kat malikleri ve kiracıları veya bağımsız bölümü (başka sıfatla) kullananlar, bağımsız bölümlerinde veya site ortak alanlarında diğer kat maliklerini rahatsız edecek nitelikte toplantılar tertip edemezler. Gürültülü hareketlerde bulunamazlar. Özellikle televizyon, radyo vd. müzik aletlerini komşuları rahatsız edecek şekilde gürültülü kullanamazlar, tadilat ve tamirat yapamazlar.
3.Bağımsız bölümlerinin; balkon, pencere veya teraslarından hiçbir şekilde halı vb. şeyler silkemezler, su dökemezler, çöp atamazlar, binanın dış cephesine veya dıştan görülebilecek yerlerine ve bahçelerine çamaşır, TV anteni, klima dış ünitesi vb. dış görünüşü bozacak şeyler asamazlar.
4.Balkon ve Teraslarda mangal vb şeyler yapılamaz.
5.Bağımsız bölümlerini, ahlaka ve adaba aykırı sayılacak bir şekilde kullanamazlar, kullandırtamazlar, kiraya veremezler.
6.Tapu kütüğünde mesken olarak kayıtlı bağımsız bölümler hiçbir şekilde konut dışı bir amaçla kullanılamaz veya kiraya verilemez.
7. Tüm Ortak Alanları ve Sosyal Tesisleri; Site Yaşam Rehberi, Kurallar ve İşletme Yönetmeliğine ve SYK’nca belirlenen kurallara göre kullanmak zorunludur. Site Yaşam Rehberi, Kurallar ve İşletme Yönetmeliğine ve belirlenen kurallara uymayan ve uymamakta ısrar edenlere, Site Yönetim Kurulu kararıyla, kabahatler kanunu gereği cezai işlem uygulanır. Sosyal tesislerde kumar oynanamaz ve oynatılamaz.
8. Site Yönetim Kurulu (SYK) kararı olmadıkça, binanın; ön, arka ve yan cephelerine, bağımsız bölümlerinin pencere, balkon veya teraslarına dışarıdan görünen veya dışarı sarkan levha ve tabela asamazlar. Pencere, balkon veya terasları, binanın genel görünüm ve güzelliğini bozacak şekil veya renkte boyayamazlar, kapatamazlar, kapı açamazlar, balkon, imara uygun giriş alanları dışında ek giriş yeri yapamazlar. Bu tür işler site yönetim kurulunun yazılı izni ile yapılabilir. Siteye ait imar projesine aykırı hiçbir değişiklik yapılamaz, aksinin tespiti halinde ilgili kurumdan yapılan aykırılığın giderilmesine dair denetim ve aksiyon alınması talep edilebilecektir.
9. Bağımsız bölümlerin içinde duvar yıkmak gibi önemli tadilatlar yaptıracak olan kat malikleri, öncelikle belediyeden proje onayı ve gerekiyorsa ruhsat almak ve Site Yönetim Kuruluna başvurarak yazılı izin almak zorundadır. (Statik projesine aykırı olmayan ve ana yapıya zarar vermeyen onarım ve tadilatlara izin verilebilir). Aksi takdirde, ortaya çıkabilecek her türlü hasar, sebep olan kat maliki ve/veya bağımsız bölümü kullanan tarafından (mal sahibiyle müştereken ve müteselsilen) karşılanır.
10. Kat maliklerinden birinin bağımsız bölümünde veya bu bölümündeki tesislerde veya ortak yerlerde meydana gelen bir hasar veya bozukluğun onarımı veya giderilmesi veya tesislerin yeniden yapılması ile, yapı güvenliği ile ilgili olarak yapılması gerekli görülen teknik incelemeler için diğer bir bağımsız bölüme girmek gerekiyorsa, o bölümün maliki veya o bölümde başka sıfatla oturanlar, giriş izni vermeye ve kendi bağımsız bölümlerinde gerekli işlerin yapılmasına katlanmaya mecburdurlar. (KMK 23)
11. Site geneli, Blok dahili ve balkonlarda yüksek sesle konuşmak, bağırmak, müzik sesi ve diğer her türlü gürültü kirliliği yasaktır. Ayrıca komşuları rahatsız edici şekilde evlerde ses yapmak daire içi ve daire dışı merdivenlerden koşarak ve atlayarak inmek yasaktır.
12. SYK nın belirleyeceği saatlerde site içinde bisiklet kullanımına izin verilecektir. Bisikletler sitenin teknik ekibinin kontrolünden geçirilerek ve üzerine kontrol edilmiştir logosu yapıştırıldıktan sonra kullanımına izin verilecektir. Ses ve gürültü kirliliğinden dolayı plastik tekerlekli bisikletlerin, kornası olan bisikletlerin kullanımına izin verilmeyecektir. Ayrıca kay kay diye isimlendirilen aletlerin düşme ve çarpma tehlikelerinden dolayı kullanılması yasaktır.
13. Balkonlardan dışardaki kişi ve çocuklarla bağırarak iletişim kurmak, site içinden balkonlarda oturanlarla yüksek sesle iletişim kurmak, site dışında bulunan marketlere yüksek sesle bağırarak sipariş vermek site korkulukları arasından sipariş almak yasaktır.
14. Altı yaşından küçük çocukların yanlarında ebebeynleri olmadan olumsuz bir durumla karşılaşma risklerinden dolayı site içinde yalnız dolaşmaları yasaktır.
15. Site ortak alanlarında çimlerde futbol ve basketbol oynanması, çocuk parkı ve dinlenme tesisinde yüksek sesle konuşmak, bağırmak, argo kelimeler kullanmak yasaktır.
16. Çocuk Parkı; Sadece 1-12 yaş arası çocukların yaşlarına uygun ilgili oyuncakları kullanması gerekmektedir. Çocuk parkı kamera ile izlenmekte olup, yanlış kullanım ve zarar verilme olayları tespit edilmesi halinde ilgili sakine gerekli zarar kanun yolu ile rücu edilecektir.
17. Site geneli kamera ile her alan izlenmekte olup, gayrimenkul ve ortak alanlar ile site sakinlerinin araçlarına ve eşyalarına verilen zararlar kamera ile tespit edilerek ilgili kat malikine yasal olarak rücu edilecektir.
18. Jimnastik aletleri; 08-22 saatleri arası kullanılması ve bu alanda spor yapan kişilerin rahatsız edilmemesi, aletlere zarar verilmemesi ve yüksek sesle konuşulmaması ayrıca spor salonuna uygun giyinilmesi gerekmektedir.20-Kapalı spor salonunda bulunan duşlar duş almak amacıyla kullanılmalı uzun süre kullanılmamalıdır.
19. Yürüyüş Yolu ve Site Ortak Alanları; sakinleri rahatsız etmeyecek şekilde yürüyüş amaçlı kullanılmalıdır ve o alanlara kabuklu yemiş, sigara izmariti vb. atılmaması gerekmektedir.
20. Sosyal Tesisler, yeşil alanlar, dinlenme yerleri; sitenin orta noktasında olduğu için ses yankı yapmakta olup, gürültülü konuşma ve tartışma yapılması yasaktır.23.Alkol satmak, içmek ve her türlü içeriği kumar olan oyunların oynanması yasaktır.
21. Şikâyeti olan kişilerin şikâyetçi olduğu kişilere ve konulara direk müdahale etmemesi ve site yönetimine veya kolluk görevlilerine yazılı veya sözlü olarak müracaat etmesi gerekmektedir.
22. Araçlarında zarar olduğunu ve bu zararın site içinde olduğunu gören site sakinlerinin saat aralığını belirterek yazılı olarak müracaatını site yönetimine iletmesi üzerine kamera sisteminde inceleme yapılarak tespit edilen kayıt cd ile başvuru yapan site sakinine teslim edilecek olup, başvuru sahibi bu görüntü kaydıyla zarar verenlere karşı dava açabilecektir.
23.Tadilat, tamirat işlerinde önceden site yönetimine bilgi verilecektir.
24. Dış cephedeki klima dış üniteleri, balkon içinde dışarıya sarkmayacak ve görüntü kirliliği olmayacak şekilde monte edilecektir.
25. Balkonlardan sarkan saksılar, çamaşırlıklar vb. ile uydu antenleri, reklam afişleri kaldırılacak ve kesinlikle balkondan dışarı sarkan veya çıkıntı olan hiçbir şey olmayacaktır.
26. Balkonda asılı olan çamaşır vb; dışarıdan görüntü çirkinliğine sebebiyet verecek şekilde olmaması gerekmektedir. Halı, yolluk, sofra bezi, yatak vb. balkon veya camdan sarkıtılamaz, silkelenemez.
27.Düğün, nişan, sünnet merasimleri vb. faaliyetler site ortak alanında yapılmayacaktır. Düğün taraflarını karşılama veya uğurlama amaçlı kısa süreli davul-zurna çalınması için site yönetiminden izin alınması gerekmektedir. Yine site yönetiminden izin almak ve site sakinlerini rahatsız etmemek kaydıyla sadece sitede oturan küçük çocuklar için dinlenme alanında gündüz saatlerinde ve 3 saati geçmemek kaydıyla doğum günü partisi yapılabilir.
28. Her türlü parlayıcı ve patlayıcı madde silah vb. kullanılmaması gerekmektedir, tespit edilmesi halinde ilgili kolluk kuvvetlerine; polise vb. bildirilecek ve imza toplanarak siteden tahliye edilecektir.
29.Site geneli ortak alanlarda kurban-adak vb. kesilmesi kesinlikle yasaktır.
30. Site geneli ortak alanlarda veya daire içi-balkon vb. yerlerde diğer site sakinlerini rahatsız edecek şekilde yüksek sesle konuşmak veya tartışmak, kavga etmek, argo kelimeler kullanmak kesinlikle yasak olup, tespiti halinde referans yasa ve kanunlar kabahatler kanunu gereği gerekli cezai uygulamalar için ilgili birimlere konu havale edilecektir.
 

APARTMAN GÜVENLİK KURALLARI
Öncelikle apartmanda yaşayan herkesin güvenliğinin sağlanması adına, apartman dış kapısı her
zaman kapalı tutulmalı, varsa kapı şifresi bina sakinleri arasında gizli olmalı ve yabancılarla
paylaşılmamalıdır.
Apartman içerisinde tanıdık olmayan biriyle karşılaşıldığında bu kişiye kim olduğu ve buraya
kiminle görüşmek için geldiği sorulmalıdır.
Apartmanda güvenlik görevlisi mevcut ise apartman sakinlerinin güvenliğini tehlikeye atan ve
görülen şüpheli durumlarda ilk olarak kendisine müracaat edilmelidir.
Apartman Temizlik ve Çöp Kuralları
Apartmanlarda düzenli temizliği sağlamak için apartman çöp kuralları ve apartman temizlik kuralları, bina yönetimince düzenlenen apartman toplantılarında tüm sakinler tarafından belirlenir. Ortak
alanlarda temizliği korumak adına buralara çöp atılmamalıdır. (Türk Ceza Kanunu – Madde 558)  Çöp toplama günü ve saati belirliyse bu zamanlar dışında kapı önüne çöp çıkarılmamalıdır. Ayrıca binalar için özel olarak
belirlenmiş çöp konteynerleri varsa her bina kendi çöp kutusunu kullanmalı, evsel atık ve geri dönüşüm kutuları da amacına uygun değerlendirilmelidir.
Apartmanda ortak alanların kirlenmesine sebebiyet verecek, istenmeyen bir durum gelişmişse görevli ve gerekirse komşular bilgilendirilmeli, bu durumun giderilmesi sağlanmalıdır.
Kararlaştırılan ortak temizlik günü haricinde, komşuların izni olmadan balkondan ve pencerelerden halı, örtü vs. silkelememek gerekir.
Hayvan beslemek amacıyla balkondan veya pencerelerden mama, yemek artığı vs. dökülmemeli, varsa belirlenen yerlere mama kaplarıyla konulmalıdır.
Apartman dairelerinin kapı önlerine ayakkabı, ayakkabılık gibi katları çıkmayı ve merdivenlerin temizliğini zorlaştıracak özel eşyalar bırakılmamalıdır. Ayrıca bebek arabası, bisiklet vb. araçların varsa belirli alanlara bırakılması, apartman giriş boşluklarının kullanılmasını kolaylaştıracaktır.
 

Apartmanda Gürültüyü Engellemek İçin Yapılacaklar
Gürültüye sebep olacak ve komşuları rahatsız edebilecek her türlü yüksek sesli davranıştan kaçınmak gerekir. Özellikle çoğunluğun uyku saatlerine denk gelen zaman diliminde (gece 22.00 ile sabah 07.00 saatleri arasında), televizyon ve müzik dinleme faaliyetlerinin komşuları rahatsız etmeden gerçekleşmesi önemlidir.(Türk Ceza Kanunu – Madde 546)
Enstrüman kullanımı apartmanda çok uygun olmamakla birlikte zaruri bir durum söz konusuysa -örneğin çocuğunuz bir ödev veya okul etkinliği için hazırlanıyorsa- komşulara önceden haber verip onlardan izin istemek, çıkacak tatsızlıkları önleme adına faydalı olabilir.
Daire içerisinde tadilat yapılacaksa bunun çok erken veya geç saatlerde yapılmamasına, resmi tatillere ve hafta sonu tatillerine denk gelmemesine özen gösterilmelidir.
Apartmanda Ortak Alanların Kullanımı
Asansör, merdiven gibi ortak alanlarda sigara içilmemeli, buralara çöp dökülmemeli ve özel
eşyalar bırakılmamalıdır.
Apartmandaki ortak kullanım alanlarına özel eşyalar bırakılmamalıdır. (Türk Medeni Kanunu – 737.
Madde)
Dairede tadilat yapılırken binanın yapısını etkileyecek önemli taşıyıcı duvarlar kırılmamalıdır. (Kat Mülkiyeti Kanunu – 19/2. Madde). Bu duvarların kırılması tüm binayı riske atabilir.
Balkonlar boyanırken dairenin dışarıdan görünen renk bütünlüğünü bozmayacak bir renk tercih edilmelidir. (Kat Mülkiyeti Kanunu – 19/2. Madde)
Pencere altları, balkon kenarları gibi bina dışına denk gelen kısımlara çamaşırlık vs. asılmamalıdır.(Türk Ceza Kanunu – Madde 559) Bazı site ve apartmanlarda yönetimce alınan kararlar doğrultusunda açık balkonları paravan vs. ile şahsi olarak kapatmak yasaklanmıştır. Bunlar da yine dışarıdan bakıldığında bir görüntü bütünlüğü sağlamaya yönelik adımlardır.
Yangın merdivenleri depo olarak kullanılmamalı, buralara özel eşyalar bırakılmamalı ve çamaşır asılmamalıdır. Ani bir durum gelişmesi halinde yangın merdivenlerinin kullanılabilir ve çıkışa müsait olduğundan emin olunmalıdır.
Varsa otoparklarda araç park edilirken başka araçların geçmesini engellemeyecek şekilde park edildiğinden emin olmak gerekir.
 

Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 4.maddesine göre apartmanlarda ortak kullanım alanları şöyledir:
•    Avlular,
•    Genel giriş kapıları,
•    Antreler,
•    Sahanlıklar(Bina kapısının önünde, merdiven başlarında veya ortasında bulunan düzlük)
•    Merdivenler,
•    Asansörler,
•    Binanın temeli,
•    Ana duvarlar,
•    Binanın iskeleti ve taşıyıcı sistemi olan kirişler,
•    Taşıyıcı sistemin parçası olan diğer bölümler,,
•    Kolonlar,
•    Perde duvarlar,
•    Koridorlar ve buralardaki genel tuvalet ve lavabolar,
•    Bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar,
•    Tavan ve tabanlar,
•    Kapıcı daireleri veya odaları,
•    Genel çamaşırlık ve çamaşır kurutma yerleri,
•    Genel kömürlük ve ortak garajlar,
•    Elektrik, su ve havagazı saatlerinin bulunduğu kapalı bölümler,
•    Kalorifer daireleri,
•    Kuyu ve sarnıçlar,
•    Su depoları,
•    Sığınaklar,
•    Her kat malikinin kendi bölümü dışındaki kanalizasyon tesisleri ve çöp kanalları ,
•    Kalorifer, su, havagazı ve elektrik tesisleri,
•    Telefon, radyo ve televizyon için ortak antenler
•    Sıcak ve soğuk hava tesisleri,
•    Çatılar, bacalar, teraslar, yağmur olukları,
•    Yangın merdivenleri.

Yukarıda sayılanların dışında, yine ortaklaşa kullanım, korunma veya faydalanmaya açık olan diğer her şey ve her yer de ortak alan kapsamına girmektedir.
Apartmanda Evcil Hayvan Besleme Kuralları
Dairede kedi, köpek vs. evcil hayvan beslenecekse, öncelikle apartman yönetim planında ortak alanlarda ve eklenti yerlerinde evcil hayvan bulundurmanın yasaklanmamış olması gerekir. (Apartmanın yönetimi, kullanım şekli, apartman görevlilerinin alacakları ücret ve yönetime düşen görevler gibi apartmanla ilgili konuları belirleyen, apartmandaki bütün hak sahiplerini bağlayan bir sözleşme hükmünde olan belgeye apartman yönetim planı denir.) Yönetim planında izin verilmişse, kat malikleri kurulunda da evcil hayvan beslenmesine dair belge ibraz edilir. Yönetim planında yer almıyorsa Kat malikleri kurulunun izin belgesi de geçersiz sayılır. Bu konuyla ilgili daha geniş bilgiye, anlaşmazlık durumunda örnek mahkeme kararlarına  Evcil Hayvan Hukukundan ulaşabilirsiniz.
Apartman sakinleri binadaki duyuru panolarını ve yöneticilerinin ilanlarını takip etmeli, aidat ödemeleri ve faturaları aksatmamalıdır. Özellikle ortak ödenen faturalarda mümkün olduğunca hassas davranmak, tüm apartman sakinlerinin ortak ihtiyaçlarının aksamaması adına faydalı olacaktır.
Daire sahipleri(malik) ya da belirli bir bedel karşılığında içinde oturmaya hak kazanmış kiracılar bir araya gelerek apartman yönetimini seçer. Bazı apartmanlarda kiracılar seçime dahil edilmez, yalnızca kat malikleri seçim yapar. Geniş yetkileri bulunan apartman yönetiminin görev ve yetkileri ile kat maliklerinin hak ve sorumlulukları Kat Mülkiyeti Kanunu ile, kiracıların hakları ise Borçlar Kanunu ile belirlenmiştir.
 

Apartman Kurallarına Uymayanlar Nereye Şikâyet Edilir?
Apartman kurallarına uymayanlar kolluk kuvvetlerine veya belediye zabıta görevlilerine şikayet edilir. Çiğnenen kuralın türüne göre (güvenlik, gürültü, rahatsız etme vs.) bu güvenlik birimleri uygun görülen para cezasını keser. Para cezasından fazlasını gerektiren durumlarda ise gerekli adli işlemler yapılır.
Apartmanda belirlenen kurallara uyulmaması sonucu ortaya çıkan her türlü zarar tüm apartman sakinlerince ödenir. Apartmanda yaşayan herkesin belirlenen kurallara özenle uyması, doğacak hasarları önlemenin yanında sakin, huzurlu, temiz ve sorunsuz bir apartman hayatını beraberinde getirir. 
Apartman Gürültü Yönetmeliği Nedir?
Apartman Gürültü Yönetmeliği, gürültü kaynaklı rahatsızlıkları ortadan kaldırarak apartmanlarda huzur içinde yaşamayı sağlayan kurallar bütünüdür. Kanunda “apartman gürültü yönetmeliği” adı altında bir yönetmelik bulunmamaktadır. Bununla birlikte Resmî Gazetede yayınlanan “Binaların Gürültüye Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik” ve “Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği” kararları uyarınca her apartman ve site yönetimi, kendi gürültü yönetmeliklerini oluşturabilir.
Apartman gürültü yönetmelikleri yönetimler tarafından oluşturulurken, Kat Mülkiyeti Kanunu da göz önünde bulundurulmalıdır. Kat Mülkiyeti Kanununun 18. maddesine göre “Kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin hakkını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler.” Bu madde anlamı itibariyle apartmanlarda kat malikleri ya da kiracılar arasındaki komşuluk ilişkilerini düzenleyerek birlikte yaşamayı kolaylaştırması açısından önemlidir.
Bununla birlikte, Türk Ceza Kanunu’nun Madde 123. “Sırf huzur ve sükûnunu bozmak maksadıyla bir kimseye ısrarla; telefon edilmesi, gürültü yapılması ya da aynı maksatla hukuka aykırı başka bir davranışta bulunulması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine faile üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.” Madde 183.- (1) İlgili kanunlarla belirlenen yükümlülüklere aykırı olarak, başka bir kimsenin sağlığının zarar görmesine elverişli bir şekilde gürültüye neden olan kişi, iki aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Bu maddelerle apartmanlarda gürültü sebebiyle oluşabilecek rahatsızlıkları gidermek ve gürültü oluşmasının önüne geçmek adına, apartman gürültü yönetmeliği oluşturularak tüm kat malikleri ve apartman sakinlerine bildirilir.

Apartmanda gürültü rahatsızlığına sebep olabilecek davranışlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:
Apartman kapısının ve daire kapılarının açma kapama sesleri,
Yüksek sesli müzik, televizyon
Elektrikli süpürge, çamaşır, bulaşık ve kurutma makineleri,
Yürüyüş – koşu bandı gibi ev içi spor aletleri,
Evde topuklu ayakkabı ya da terlikle gezilmesi,
Evcil hayvanların sesleri,
Küçük çocukların ağlaması, koşuşturması,
Tadilat,
Banyo – sifon sesleri,
Mobilyaların yerini değiştirme,
Alkol kullanan apartman sakinlerinin bilinçsiz çıkardığı sesler…
Bazı gürültü sebepleri zaruri ihtiyaçlardan ve doğal gidişattan kaynaklanabilir. Yani duş, sifon gibi su sesinin çıkmasına sebep olan işlemleri ertelenemez. Evcil hayvanın bakılmasına izin verilen yönetim planına uygunluğu olmalıdır. Bebeği olan bir apartman sakini, ağlama sesinden suçlanması anormal karşılanacaktır. Ancak bu durumda komşuluk ilişkileri göz önünde bulundurularak iyi niyetle yaklaşmak gerekir. Böylelikle herkes için orta yolu bulmak önemlidir.
Bununla birlikte bilinçli olarak uygun olmayan saatlerde gürültü yapacak davranışlarda ısrarcı olmak rahatsızlık verir. Şikayetleri de beraberinde getirir. Gürültüye sebep olacak davranışların bazılarını belirli saatlerle sınırlamak gereklidir. Apartman yönetim kurul toplantılarında her apartman kendi gürültü kurallarını belirler.
 

Gürültü Yapmanın Cezası
Gürültü yapmanın cezası elbette vardır. Buna göre rahatsız etme durumlarında Kabahatler Kanunu hükümleri uygulanır. Normal şartlarda, 31.05 2017 tarihli ve 30082 Sayılı Binaların Gürültüye Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik gereğince, binalarda gürültüyü azaltmak için desibel ölçümü yapılır. Böylelikle apartman projesinde iyileştirme çalışmaları uygulanır. Ancak Kabahatler Kanunu uyarınca, idari para cezası uygulanması için desibel ölçülmesi gereksizdir. Şikayet üzerine gelen polis ya da zabıta kuvvetlerinin gürültüyü tespit etmesi yeterli olur.
 

Gürültü yapmanın cezası Kabahatler Kanunu 36. maddesine göre verilir. Bunlar;
Madde 36 –

Başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde gürültüye neden olan kişiye, 277 TL idarî para cezası verilir.
Bu fiilin bir ticarî işletmenin faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde işletme sahibi gerçek veya tüzel kişiye bin Türk Lirasından 5995 – 30.072 Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir.
Bu kabahat dolayısıyla idarî para cezasına kolluk veya belediye zabıta görevlileri karar verir
Verilen para cezasına rağmen gürültü davranışı devam ederse, sulh hukuk mahkemesi tarafından görülen davalarda çekilmez hal tespiti yapılıp yasak uygulanır. Uzun süre devam eden gürültü rahatsızlığı eylemlerinde huzur ve sükuneti bozma sebebiyle 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilebilir. Ayrıca Türk Ceza Kanunu’na göre, başkalarının sağlığını bozacak seviyede gürültüye sebep olanlar, 2 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırırlar.
Gürültü Yapan Komşu Nereye Şikâyet Edilir?
Gürültü yapan komşu nereye şikâyet edilir sorusu herkesin merak konusu olmaktadır. Ancak ortaya çıkabilecek problemleri çözme yolunda komşular birbirlerini hoş görebilmelidir. Saygı çerçevesinde hareket edilerek ilişkileri korumak ilk tercih olmalıdır. “Komşum çok gürültü yapıyor nereye şikayet edebilirim?” sorusu en çok sorulan sorulardan biridir. Bu sorunun ilk cevabı gürültü ile rahatsızlık veren komşuyu öncelikle sözlü olarak uyarmaktır. Devam eden kabahat sonrası mağdur, bina yönetimine başvurularak da sözlü/yazılı bir şekilde uyarılabilir. Eğer Kat Malikleri Kurulu tarafından hazırlanmış yönetim planında gürültüyle ilgili madde yer alıyorsa ihtarname gönderilir. Aynı zamanda apartmana ait bir gürültü yönetmeliği hazırlanmışsa, noter aracılığı ile ihtarname gönderilir.
 

Apartman Düzenini Bozanlar İçin Neler Yapılır?
Apartman içesinde konulan kuralları uyarak komşuluk ilişkisi daha güzel bir şekilde sürdürülebilmektedir. Komşuluk ilişkisinin iyi olması insanların günlük yaşantısına yansımaktadır. Yaşam alanınızı güzel tutarak hem kendi pozitif enerjinizi yakalayabilir hem de karşı tarafın pozitif enerji salgılamasını sağlayabilirsiniz. Basit ama etkili kurallara uyarak çok kolayca sağlanan apartman sorumlulukları dikkat edildiği takdirde aksamamaktadır. Apartman düzenine uyarak komşuluk ilişkileri geliştirilebilmektedir.

Kurallara uyulmayan ve birbiri ile olumsuz ilişkiler kuran apartman sakinleri gerek günlük yaşamlarında gerekse diğer faaliyetlerinde negatif enerji yaşayacaktır. Apartman dairesi içerisinde yaşayan her bireyin uyması gereken ahlaki bazı davranışlar vardır.

Bunlar şu şekilde ele alınabilir;
Kanun olarak ele alındığında gece yarısından sonra gürültü yapmak suçtur ve uyulması gereken bir kuraldır. Sadece gece yarısı uymak kanunun yaptırımlarından biridir. Fakat gündüzleri de bu hassasiyetin gösterilmesi gerekmektedir.
Müzik sevenlerin mutlaka apartman dairesinde yaşayan bireylerin rahatsız olmayacağı şekilde dikkat ederek bu hobilerini gerçekleştirmeleri gerekmektedir.
Apartman dairesinde yaşayan her bireyin mutlaka yaşam alanlarını güzel ve temiz tutmaları gerekmektedir.
Apartman dairesinde size ayrılan kısmı mutlaka temiz ve özenli tutmalısınız. Daire boşluklarını çöple doldurmak oldukça yanlış bir davranıştır ve mutlaka temiz ve bakımlı olunmalıdır. Bu şekilde dairenin düzenli görünümü sağlanabilir.
Çöpleri boşaltırken mutlaka itina ile davranılmalıdır. Yemek kalıntılarını dışarıya ve lavaboya dökmek yanlış bir davranıştır. Bunun haricinde bir hayvan beslemek için yemekleri düzensiz bir şekilde dışarı atmak da doğru olmayacaktır. Titiz bir şekilde olması gerektiği gibi yemeleri bir kap içerisine katarak hayvanları besleyebilirsiniz.

Apartmanın giriş kısımlarına katılabilen bisikletler ve bebek arabalarının düzenli bir şekilde konulması gerekmektedir. Düzenli konulmayan bu eşyalar geçişi engeller ve kötü bir görüntü oluşturur.

Apartman da hırsızlık olaylarının yaşanmaması için apartman sakinlerine büyük sorumluluklar düşmektedir. Mutlaka kapıların kapılı tutulması ve açık unutulmaması gerekmektedir. Yabancıların girmemesine özen göstererek apartman dairesinin güvenli olmasını sağlayabilirsiniz.


Diğer yükümlülükler:
Apartman dairesi içerisinde yaşayan kişi dairesinde değişikliğe gidebilir. Fakat bu değişiklik yaşanırken uyulması gereken bazı kurallar vardır. Nakliye hizmeti sırasında oluşan hasarları mutlaka daire sahibi karşılamalıdır.
Apartman düzeni ve bakımının aksatılmaması için her apartman sakininin ayın belirli günlerinde ödenen aidat bedelini geciktirmemesi gerekmektedir.

Kişi apartmanda uyulması gereken tüm kuralları uyumlu bir şekilde yaşıyor olsa da mutlaka iyi bir gözlemci olmalıdır ve apartmanda uyulmayan kurallara rastladığında mutlaka bunları gerekli yerlere bildirmelidir.
Ailelerin yangın ihtimaline karşı mutlaka dikkatli davranmaları gerekmektedir.
Apartmanın ortak yaşam alanı olduğu unutulmamalıdır. Bireylerin haklarına saygı duyulması gerektiği bilinmelidir.
Apartman daireleri içerisinde mutlaka kapı önlerinde ayakkabılarınızı unutmamalısınız. Bu apartman içerisinin kötü kokmasına ve görünmesine sebep olabilmektedir.
Apartman içerisinde televizyon izlenirken mutlaka rahatsız etmeyen düzeyde ses tercih edilmelidir. Yüksek sesle konuşarak insanları rahatsız edebilirsiniz. Unutmayın ortak bir yaşam alanı için her bireyin sorumlulukları vardır.
Apartman dairesi içerisinde uyulması gereken diğer bir kural ise çöp çıkartma durumudur. Saatinden önce çıkarılan çöpler apartman içerisinde beklerken kötü kokuya sebep olmaktadır. Bu durumun yaşanmaması için mutlaka çöplerin saatinde çıkarılması gerekmektedir.
Apartman dairesinin daha ferah ve huzurlu bir alan olabilmesi için ince düşünülmeli ve yapıcı olunmalıdır.
 

Apartman Düzenini Bozan Komşular İçin Nasıl Bir Yol İzlenmelidir?
Apartman içerisinde yaşanan sorunların çözümü için öncelikle mutlaka rahatsızlık verilen komşunun uyarılması gerekmektedir. Eğer sorun devam ediyorsa apartman dairesinde yaşayan kişiler toplanarak toplu bir şikâyette bulunarak cezai yaptırımda bulunulmasını sağlayabilirler.
Kat Mülkiyeti Kanunu Madde 25 e göre :  Kat maliklerinden biri bu kanuna göre kendisine düşen borçları ve yükümleri yerine getirmemek suretiyle diğer kat maliklerinin haklarını, onlar için çekilmez hale gelecek derecede ihlal ederse, onlar, o kat malikinin müstakil bölümü üzerindeki mülkiyet hakkının kendilerine devredilmesini hakimden isteyebilirler. Bunun için kat mülkiyeti kanununda uzmanlaşmış bir avukata başvurmanız gerekmektedir.
Komşuluk adına yaşanan bu ortamlarda her harekete dikkat edilmesi gerekmektedir. Örneğin; bir halı çırpmak oldukça basit görünebilmektedir. Fakat halı çırparken herhangi bir dairenin penceresinin açık olabilme ihtimali düşünülmelidir. Hassas davranıldığı takdirde komşuluk hakları çiğnenmeyecektir.